top of page

Bildiğiniz üzere ''Arbitraj'' bir ekonomi terimidir ve ''Al-sat'' anlamına gelmektedir. Ekonomi terimi olarak Arbitrajın ortaya çıkması, ilk tüccarların aklına gelen ilk tercih ettikleri iş modellerinin arasında ilk iki seçenekten biri olarakta görülebilir. Bugün Amazonda satış yapmak için kullandığımız arbitraj yöntemi para borsaları/piyasaları arasında da sıkça uygulanan bir yöntemdir. Örneğin; A ülkesinde dolar 3,45 değerinden işlem görürken B ülkesinde 3,65 değerinden işlem görebilir ve burada ''para arbitrajı'' fırsatı doğar, nasıl mı? A ülkesinden 3,45 değerinde alınan dolar B ülkesinde 3,65 değerinden satılır ve bu işlem piyasalar arasındaki makas kapanana kadar tekrarlanır. Geçmişte piyasalar arası bu makas kapanırken hatrı sayılır zamanlar geçmesi gerekiyordu ve kazançlarınızı katlama fırsatını yoğundu ancak dijitalleşen dünyada piyasalar çok hızlı bir şekilde birbirlerine entegre olabiliyor ve arbitraj fırsatlarının zaman aralığını oldukça daraltabiliyor. Bugün para arbitrajı için harcanan zamanın karşısındaki getiri çoğunlukla tatmin edici olmayabiliyor. Fakat konumuz ürün arbitrajı, yani Amazon arbitraj iş modeli tabi. Kripto borsalarında arbitraj sistemi de yoğunluklu şekilde uygulanırken arbitrajın aslında ortada para, ürün veya değer olması halinde gerçekleşebileceğini gösteren harika örneklerle bugün dünya büyük bir hızla değişiyor. Yani ''bir değeri daha uyguna sahip olabildiğiniz bir yerden temin edip daha kıymetli olduğu bir yerde satma'' işine arbitraj diyebilir ve Amazon'da da ürün arbitrajı yaptığımızı söyleyebiliriz. Amazon arbitraj; bir ürünü ucuza temin edebildiğiniz bir yer/ülkeden temin edip daha pahalı olduğu bir ülkeye satmaktır. E-ihracat platformları içerisinde Amazon, arbitraj için diğerlerinden çok daha uygun bir zemin hazırlıyor çünkü Amazon neredeyse tüm dünyaya satış yapmanıza olanak tanıyor. Peki bu arbitraj veya Amazonda satış yapmak için nasıl bir avantaj tam olarak?


Örneğin; bir saat satacaksınız ve bu saatin size maliyeti 500 TL. Aynı saat Amerika Amazon'da 65 dolara, İngiltere Amazon'da 85 dolara, Avusturalya Amazon'da 45 dolara satıyor olsun. Bu örnekte 85 dolar ile en yüksek satış fiyatına sahip olan Amazon İngiltere'de eğer Amazon satış yapmanıza imkan tanımasaydı, mecburen en iyi ihtimalle Amazon Amerika'da 65 dolara bu ürünü satmakla yetinecek ya da İngiltere'deki diğer pazar yerlerinde şansınızı denemeye çalışacaktınız fakat Amazon tek bir platformda onlarca pazar yerinde satış yapmanıza imkan tanıyarak, sizlere hem kullanım kolaylığı hemde e-ihracatta büyük bir hızla büyüme imkanı sağlıyor.


Peki Arbitraj Amazon ile nasıl büyüdü? Arbitraj Amazon sayesinde mi büyüdü? Arbitraj Amazon olmadan var olabilir miydi?


Yukarıda da bahsettiğimiz üzere arbitrajın en popüler kullanım alanı son bir kaç yıla kadar para piyasalarındaydı ancak Amazon arbitraj elverişliliği ile arbitraj şekil değiştirerek para arbitrajından ziyade ürün arbitrajı olarak popülerleşmeye devam ederek hayatını sürdürdü ancak arbitraj amazon sayesinde büyümedi. Sadece şekil değiştirdi. Amazon yokken de arbitraj tarih boyunca tüccarların bir numaralı tercihiydi desek yeridir. Yine de unutulmamalıdır ki; Amazon'da arbitraj sayesinde büyüdü.


Milyonlarca tüccar için uygun zemini kurarak platformunda ürün çeşitliliği olmasını sağlayan Amazon, hemen hemen her müşteri tipine seslenebilecek ürün yelpazesine sahip olarak, BUY-BOX sistemi sayesinde de bu ürünlerin en ucuz fiyatlarla müşteriye sunulmasını sağladı. Bu şekilde milyonlarca müşteri kazanan Amazon'da aslında arbitraj yani arbitrajcılar sayesinde büyüdü. Hatta Amazon'un kendisi de kendi platformunda bir arbitrajcı olarak ürün al-sat işlemleri yaparak, kendi satıcı kimliği ile de kazancına kazanç kattı.


Yani e-ihracat'ta arbitrajın yeri Amazon sayesinde genişledi ve profesyonelleşti ancak Amazon'da arbitrajı tercih eden tüccarlar sayesinde çok büyük bir ivme yakaladı.


Arbitraj nasıl bir iş modeli? Arbitraj yapılır mı? gibi sorular sormak yerine Amazon arbitraj iş modeli nasıl yapılır? Amazon arbitraj için en iyi Amazon eğitimi ve Amazon danışmanlık hizmeti nasıl seçilir? gibi sorular sormak için zaman geldi de geçiyor bile. Artık biliyorsunuz.


Başarılar!

Comments


bottom of page