top of page



amazon'da satış yapmak, amazon'da satış yapmak için ne kadar sermaye gerekli

Amazon’da satış yaparak e-ticarete başlamak isteyen birçok insan var. Günümüz ekonomisiyle yan gelir elde etmek isteyen veya ana gelirlerinin bu olmasını sağlamak isteyen insanlar da var, sadece dolar kazanmak gibi hedefleri olanlar da. Peki Amazon’da satış yapmak isteyen birçok insanın kafasındaki sorulardan biri olan “Amazon’da satış yapmak için ne kadar sermaye gerekli?” sorusunu gelin birlikte yanıtlayalım.

               Öncelikle Amazon’da satış yapmak için ne kadar sermaye gerekli sorusunu sormadan önce bilmemiz gereken başlıca nokta şu olmalı:

               “Amazon’da hangi iş modelini yapacağım (yapmalıyım)?”

               Çünkü, Amazon’da satış yapmak için gerekli olan sermaye, Amazon’da yapacağınız iş modellerine göre farklılık gösterir. İş modellerini tek tek detaylıca incelemeyeceğiz. Bunu incelediğimiz YouTube videomuza buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi, Amazon’daki iş modellerine göre gerekli olan bütçeleri teker teker ele alalım.

1)     Private Label: Private Label iş modeli ürünü kendinizin ürettiği, tasarladığı ve tüm reklam maliyetlerini kendinizin karşıladığı bir model. Bu model Amazon’da satış yapmak isteyen insanlar için başlangıçta çok zor ve yüksek maliyetli bir iş modeli olarak görülebilir. Çünkü hem üretim hem tasarım hem de reklam maliyetleri açısından yüksek bütçelerin gerekli olabildiği bir model. Bu nedenle seçtiğiniz ürüne, üretim ve tasarım sürecine, rekabet gücünüze göre ihtiyaç duyacağınız başlangıç bütçesi de değişecektir. Amazon’da satış yapmak üzerine olan eğitim ve danışmanlık hizmeti tecrübemiz ve e-ihracat ve e-ticaret alanındaki deneyimlerimiz gösteriyor ki, bu iş modelini 5000 dolar ile yapabilen olduğu gibi 50.000 – 60.000 dolar ile de yapanlar da var. Fakat 5000 dolar ile başlayıp başarı olan insanlar 1 veya 2 kişi denebilecek kadar az. Çünkü bu insanların kendinde artıları bulunuyor, örneğin ürünü hali hazırda ücretsiz alıyor olabilir, tasarım derdi olmayabilir veya çok niş yani pazarda rekabetin çok az olduğu bir ürüne girmiş olabilirler. Bunun yanında, 50.000-60.000 dolar ile başlayanlar ise tüm yükü kendileri alıp büyük rekabetin olduğu bir pazarda rekabet ediyor olabilir. Bunları düşündüğünüzde Private Label iş modelinde aslında sermayeyi belirleyecek olan şey sizin belirlediğiniz ürün ve o ürünün içinde yer aldığı pazar ve piyasa koşulları oluyor. Ama genel olarak bir ortalama rakam verecek olursak, başarılı ve sürdürülebilir bir Private Label projesi için 20.000 – 30.000 dolarlar ideal bir rakam diyebiliriz. Neden bu kadar fazla derseniz? Siz ürünleri üretmeye devam ederken 3 ay belki 4 ay hiç kar etmeyebilirsiniz ve bu süreçte bir sermayeniz olmak zorunda. Reklam çalışmalarınız devam ederken bir ana sermayeniz olmalı ki oradan harcama yapabilesiniz. Çok sevdiğimiz bir iş modeli olmasına rağmen maliyetli ve deneyimsiz insanların çok çabuk rekabette aşağıda kalabileceği bir iş modeli olduğu da gerçek.

2)     Arbitraj İş Modeli: Arbitraj iş modeli Amazon’da satış yapmak isteyen insanların en çok kullandığı ve Amazon politikalarına uyan ve gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz bir iş modelidir. İnsanların en çok kullandığı ve riski en az olan iş modeli olan Arbitraj iş modeli için ne kadar sermaye gerekli gelin bunu inceleyelim. Aslında Amazon Arbitraj iş modeli, bir limon parasına bile yapabileceğiniz bir iş modelidir, yani sermayeniz kadar harcama yapacağınız ve sermayeniz kadar kazanacağınız bir iş modelidir. Örneğin 1000 dolar sermayeniz olduğunu düşünelim. %50 karlı bir ürün bulduğunuzu da düşünelim ki, D-ZON size bunu nasıl yapabileceğiniz tüm ayrıntılarına kadar öğretiyor. %50 karlı bir ürün buldunuz, 1000 dolarınız 1 ay sonra 1500 dolar olacaktır ve bu sürekliliği olan iş modelini yapmaya devam ettiğinizde yavaş yavaş sermayeniz büyüyecek ve daha büyük işler yapmaya daha büyük anlaşmalar yapmaya başlayacaksınız. Tüm bu nedenle, en maliyetsiz ve en doğru iş modellerinden biri olduğu su götürmez bir gerçek.

Dropshipping: Amazon politikalarına uygun bir şekilde yapılan Dropshipping iş modeli, Private Label’dan bile çok sermaye gerektiren bir iş modelidir. Türkiye’de ise size öğretilen şudur; hiç stok tutmadan, sermayeye ihtiyacınız olmadan başkasının sattığı ürünü kendiniz satıyormuş gibi listeleyerek alıcıya ürünleri sattığınız bir iş modeli. Böyle söyleyince ne kadar kolay geliyor değil mi? Aslında başlangıç olarak öyle gözükse de bu şekilde yapılan dropshipping iş modelinin, Amazon’un politikalarına uymayan bir iş modeli olduğunu söylememiz gerekir. Fakat yapılabilir dropshipping yok mu? Tabii ki var. Peki nasıl? Hemen anlatalım.

Yetkili tedarikçi veya distribütör  üründen binlerce adet alacaktır. Örneğin belirlediğiniz ürünün tedarikçisini buldunuz ve tedarikçi de o ay 10.000 adet stok yapmış. Bu tedarikçiyle anlaşıp “5.000 bana ver, bu da paran” dediğiniz zaman, sipariş geldikçe tedarikçinin deposundan ürünlerin çıkmasını sağlayabilir ve bir dropshipping tedariği kurabilirsiniz. Bunu Amazon nezdinde politikalara uygun yapan büyük Amazon Satıcıları bu şekilde yapmaktadır. Fakat göreceğiniz üzere bu yöntem Private Label’dan çok daha fazla sermaye ve çok daha büyük anlaşmalar gerektirmektedir.

Evet, kafanızdaki sorulardan biri olan Amazon’da satış yapmak için ne kadar sermaye gerekli? sorusunu cevaplamaya çalıştık. Bunları açıkladığımız detaylı YouTube videomuza buradan ulaşabilir ve kafanıza takılan tüm soruları burada bizlere sorabilirsiniz.

Hepinize bol kazançlı ticaretler dileriz.

Comentarios


bottom of page