top of page


Amazon SFP Nedir



Amazon’da bilinen FBM ve FBA modelin dışında bir de çoğu kişinin bilmedi SFP modeli mevcut. Peki SFP modeli nedir? SFP’yi aslında FBM ve FBA modellerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir model gibi değerlendirebiliriz.






SFP, açılımı “Seller Fulilled Prime” olan ve aslında ürünlerinizi kendi deponuzda veya anlaşmalı depolarınızda depoladığınız ve sipariş geldikçe bu depolardan yüksek standartlarda metriklere uygun şekilde müşteriye çıkışını yaptığınız bir modeldir. FBM’de de depolama, kargolama ve müşteri hizmetleri satıcıya aitti. Bu durumda SFP’nin FBM’den farkı nedir?


SFP’yi Amazon FBM’den ayıran en önemli noktası, Amazon FBA modelindeki en büyük avantaj olan Prime müşterilere de gözükebilmeyi SFP ile sağlayabiliyor olmanızdır. SFP modeli ile, siz amazon maliyetlerinden kısarak depolama ve kargolamayı kendiniz yapar ve daha büyük karlar elde edebilirsiniz. SFP olmanın bir diğer avantajı ise kendiniz gönderim yaptığınız için Hazmat engelini ortadan kaldırabiliyor olmanız olacaktır. Biliyorsunuz ki Amazon Hazmat olarak belirlediği ürünleri kendi deposunda bulundurmak istemez. Fakat kendi depolarınızdan, bu Hazmat ürünleri rahatlıkla listeleyebilir ve gönderebilirsiniz. Bu da sizi diğer FBM satıcıların önüne geçirecek ve Prime müşterilere de gözükeceğiniz için Amazon o listede BuyBox’ı size verecektir.


Peki SFP olmanın şartları nelerdir?


SFP, hem başlangıçta çok fazla kriter sağlamanız gereken hem de bu rozeti sürekli olarak taşıyabilmeniz için yüksek standartları koruyabilmeniz gereken bir modeldir. SFP olabilmek için öncelikle, varsayılan kargo adresi olarak bir Amerika adresiniz olmalıdır. Ayrıca, iade oranlarınızın çok düşük olması ve belli bir dönem bu oranları koruyabiliyor olmanız da gerekiyor. Ayrıca kargolamada 1-2 iş günü gibi bir günde teslimat yapabilmeniz ve haftanın 6 günü kargo çıkarabiliyor olmanız gerekiyor. Ayrıca geç kargolama gibi dropshipping’de en çok rastlanan sorunlardan birini de nerdeyse hiç yaşamıyor olmanız gerekiyor. Aşağıda hem ön değerlendirme hem de sonraki süreçte uymanız gereken kriterlerin listesini de paylaşıyoruz.


Ön  değerlendirme kriterleri:


-  Varsayılan kargo adresi olarak kayıtlı bir Amerika Adresi

-  Profesyonel satıcı hesabı

-  Son 90 gün içinde aşağıdaki kriterleri sağlamış olmak:

-  En az 100 paketi FBM olarak göndermek

-  İptal oranının %2,5 ‘in altında olması (cancellation rate)

-  Geçerli takip oranının %95’in üstünde olması (valid tracking rate)

-  Gecikmiş kargolama oranının %4’ün altında olması (late shipment rate)

SFP ‘ye kayıtlı kalabilmeniz için mağazanızın performansı haftalık olarak aşağıdaki kriterlere göre takip edilir:

-  Zamanında kargolama oranının en az %99 olması

-  Siparişlerin en az %99’unda Amazon Buy Shipping etiketlemesinin kullanılması

-  İptal oranının %0,5’ten fazla olmaması

-  Buy shipping dışındaki siparişlerde zamanında teslim oranının en az %97 olması

-  Tüm standart ölçülü ürünlerde ülke çapında teslimat

-  Haftada 6 gün Cumartesi ya da Pazar’ı kapsayacak şekilde operasyon kurulması

-  Tüm standart ölçülü ürünlerde haftada 6 gün Cumartesi ya da Pazar’ı kapsayacak şekilde teslimat

-  1-Gün ya da 2-Gün teslimat hedefi


Özetle ne kadar zor şartları olsa da yakın zamanda SFP destekli ara depoların hızla artacağını öngörüyoruz. Bu model için hazırlıklarınızı yapmanızı tavsiye ederiz. Daha fazla bilgi almak ve aklınızdaki tüm soruları sormak için 15 dakikalık ücretsiz görüşmelerimize katılabilir veya Youtube’dan dilediğiniz soruları yorumlarda bize sorabilirsiniz.


Herkese bol satışlı ticaretler dileriz.

コメント


bottom of page