top of page

Amazon’da satış yaparken ürün analizi yaptığınız sırada ürünün varyasyonlarının olup olmadığına çok dikkat etmelisiniz. Varyasyon renk, boyut vb açılardan birbiriyle ilişkili ürün gruplarıdır ve müşterinin o ürün ile ilgili tüm alternatifleri bir arada görmesini sağlar. Amazon’da varyasyon parent (Ebeveyn/Ana ürün ) – child (çocuk/Alt ürün) olarak listelenir. Varyasyonu olan ürünlerde Helium10 gibi yazılımlardan elde ettiğiniz aylık satış verileri tüm varyasyonların toplam satış rakamlarını içermektedir. Peki varyasyonlar arasındaki aylık satış hacminin dağılımını nasıl hesaplamalıyız?


Örneğin 3 farklı renk varyasyonu olan bir pantolondan bahsediyor olalım; bu ürün Mavi, Kırmızı ve Sarı renk alternatiflerinin olduğu bir pantolon olsun. Helium 10 programındaki aylık satış verisi ise 1000 adet olsun. Bu ürünle ile ilgili müşterilerin yaptığı toplam yorum sayısından Mavi renginin %30, Kırmızı renginin %50, Sarı renginin ise %20 review aldığını düşünürsek, 1000 adet satışın 300 tanesi maviye, 500 tanesi kırmızıya, 200 tanesi ise sarıya ait olur. Peki bu oranları nereden göreceğiz? Burada Keepa yazılımı devreye giriyor.


Ürün sayfasına girdiğinizde altta açılan Keepa eklentisine bakalım. Varyasyon sekmesine tıkladığınızda açılan sayfada Ratings kısmında yüzdelik oranları göreceksiniz. Bu oranlar seçmiş olduğumuz pantolonun o renkteki aldığı yorumları belirlemektedir. Yani 1000 adet yorum varsa yüzdelik oranlarda kaç tanesi mavi rengine kaç tanesi kırmızı rengine kaç tanesi sarı rengine ait bunları belirler. Biz de bu yorumlara göre aylık satış adetlerini hesaplarız.

Aşağıda görmüş olduğunuz resimde Keepa sayfasında varyasyon kısmını ve Ratings kısmını nerede bulabileceğinizi göreceksiniz.



varyasyon hesaplaöa

 

Varyasyon hesabı sizin için neden önemli?


1000 adet satıyor olarak gördüğünüz ürün aslında 200 adet satıyor olabilir ve siz 1000 adede göre Buy Box hesabı yaparak normalde almanız gerekenden çok daha fazla adetlerde ürün alırsınız.1 ayda satacağınızı umduğunuz adetleri 2 ayda belki de 3 ayda satacaksınız. Bu da 3 aylık bir yatırım yaptığınız anlamına gelebilir ve yatırım planlamanızı yanlış yapmanıza sebep olabilir.


Amazon’da e-ticaret başlamadan önce daha fazla bilgi almak ve aklınızdaki tüm soruları sormak için Youtube kanalımızı takip edebilir veya 15 dakikalık ücretsiz görüşmelerimize katılabilirsiniz.


Herkese bol satışlı günler dileriz.  

Comentários


bottom of page